Vandaag las ik dat een vriend op Curaçao er voor heeft gezorgd dat een kinder opvanghuis op het eiland nieuwe tafels voor in de keuken kreeg. Mooi om te zien. Ze kunnen het heel goed gebruiken.
Het bericht stond op Facebook. Op de site van de instelling. Met de namen van de donateurs erin getagged. Iedereen kon het zien.
Een dingetje voor veel mensen. Charity op social media, not done. Je gaat zeker niet schrijven dat jij een donatie hebt gedaan. Sommige mensen noemen dat zelfpromotie. Dat vinden ze ook van al die bekende Nederlanders die ambassadeur zijn van een goed doel en hiervoor naar Afrika of een ander arm land reizen. “Snoepreisjes” worden het soms wel genoemd. Nou denk ik bij snoepreisjes aan hele andere reizen, maar goed. Een bekend persoon kan wel voor meer bekendheid zorgen, als het maar echt gemeend is. Zomaar een bekend persoon omdat deze bekend is, maar eigenlijk niets met het doel heeft, heeft geen toegevoegde waarde.
Er is veel voor te zeggen om reclame en social media berichten te maken over goede doelen. Je bereikt een grote groep mensen die kennis maken met dat goede doel. Zo zamelde ik op Curaçao kleding en speelgoed in voor de minderbedeelden. Ik had hiervoor een oproep op Facebook geplaatst.
Een Nederlandse leraar reageerde en kwam spullen brengen. Hij ging na 3 jaar les geven op het eiland weer terug naar Nederland. De middelbare school waar hij les gaf, stond niet in een hele rijke wijk. Toch stelde hij mij de vraag of er echt zoveel armoede was op het eiland… Hij wist het niet. Zelfs niet na 3 jaar. Ik legde hem uit dat er echt veel armoede is op het eiland. Dat veel kinderen geen eten hadden en zeker geen speelgoed. Blijkbaar moest dit bekender worden gemaakt.
Vier jaar lang heb ik een Charity kerstbrunch georganiseerd bij een bekend hotel. 30 minderbedeelde mensen werden in de watten gelegd met lekker eten, drinken, live muziek, foto’s en een kado. Ja, ik plaatste dit elk jaar op Facebook. Ik kreeg complimenten, ja. Maar daar deed ik niet voor. Ik deed het wel voor een gift van 30 kerstpakketten uit Amerika die met Inselair naar Curaçao werden gevlogen. Omdat een kennis van mij had gelezen dat ik zo graag kerstpakketten wilde voor de gasten. Ik deed het voor een aanbod van een bekende fotografe die gratis foto’s wilde maken. Voor een band die wilde spelen. Voor alle mensen die mij wilden helpen met het thuis ophalen van de mensen en om gastvrouw te zijn. Zonder Facebook was dit nooit gelukt.
Steeds meer stichtingen maken al gebruik van social media. Dat is mooi om te zien. Je kunt heel veel mensen bereiken.
Natuurlijk kan je ook nog de deuren langs gaan of bij winkelcentra collecteren. De laatste tijd komt er hier bijna elke dag iemand aan de deur. Een kind voor de Jantje Beton of de kinderpostzegel actie. Volwassenen voor Unicef of het Rode Kruis. Ik krijg telefoontjes en folder van andere goede doelen. Dit is voor ons weer nieuw. Op Curacao zag je dat maar weinig. Hooguit iemand met een collectebus in een winkel, maar dat was het dan.
Nu in deze Corona tijd, zien we wel dat de collectanten die bij ons aan de deur komen afstand houden. Zo werd het doosje met de formulieren voor de kinderpostzegels netjes voor de deur gezet, zodat wij het konden invullen. De donatie zelf kan steeds meer online worden gedaan, via een automatische incasso of via een QR code. Offline en online marketing is een mooie combi.
Maar in deze gekke Corona tijd is een verschuiving naar online marketing een goede ontwikkeling.
Via social media kan je beelden laten zien, die je niet krijgt bij een collectebus. Ik ben een plaatjesmens. Ik wil zien waar ik aan geef. Ik wil weten wie er achter de stichting zit, is het wel vertrouwd? Dan vertrouwen kan je opwekken op Facebook en Instagram. Net zoals je dat kan doen met een bedrijf. De Know Like Trust. Maar dan voor charity.
Heb jij een stichting en wil je eens met mij brainstormen hoe je de stichting bekender kan maken?
Wil je je social media uitbesteden?
Neem contact op, dan plannen we een gratis (online) kennismakingsgesprek in!
Bewaar deze blog op Pinterest:
Maar waarom Digital Dushi? Ja, waarom eigenlijk? Had je aan een bedrijf niet genoeg of…
De resultaten van social media: wat kan je verwachten? Huup Huup Barbatruuk Yep, ik kom…
Herhalen op social media - hoe doe je dat? Ken jij de reken tafels nog…
Alles wat je altijd wilde weten over het Facebook algoritme Het Facebook algoritme. Je hebt…
Geblokkeerd op Facebook, stopt jouw business dan direct? Het gebeurt nog al eens: geblokkeerd worden…