Social media en goede doelen: Yeah of Neah?

Vandaag las ik dat een vriend op Curaçao er voor heeft gezorgd dat een kinder opvanghuis op het eiland nieuwe tafels voor in de keuken kreeg. Mooi om te zien. Ze kunnen het heel goed gebruiken.

Het bericht stond op Facebook. Op de site van de instelling. Met de namen van de donateurs erin getagged. Iedereen kon het zien.

Een dingetje voor veel mensen. Charity op social media, not done. Je gaat zeker niet schrijven dat jij een donatie hebt gedaan. Sommige mensen noemen dat zelfpromotie. Dat vinden ze ook van al die bekende Nederlanders die ambassadeur zijn van een goed doel en hiervoor naar Afrika of een ander arm land reizen. “Snoepreisjes” worden het soms wel genoemd. Nou denk ik bij snoepreisjes aan hele andere reizen, maar goed. Een bekend persoon kan wel voor meer bekendheid zorgen, als het maar echt gemeend is. Zomaar een bekend persoon omdat deze bekend is, maar eigenlijk niets met het doel heeft, heeft geen toegevoegde waarde.

Er is veel voor te zeggen om reclame en social media berichten te maken over goede doelen. Je bereikt een grote groep mensen die kennis maken met dat goede doel. Zo zamelde ik op Curaçao kleding en speelgoed in voor de minderbedeelden. Ik had hiervoor een oproep op Facebook geplaatst.

Een Nederlandse leraar reageerde en kwam spullen brengen. Hij ging na 3 jaar les geven op het eiland weer terug naar Nederland. De middelbare school waar hij les gaf, stond niet in een hele rijke wijk. Toch stelde hij mij de vraag of er echt zoveel armoede was op het eiland… Hij wist het niet. Zelfs niet na 3 jaar. Ik legde hem uit dat er echt veel armoede is op het eiland. Dat veel kinderen geen eten hadden en zeker geen speelgoed. Blijkbaar moest dit bekender worden gemaakt.

Charity op social media

 

Vier jaar lang heb ik een Charity kerstbrunch georganiseerd bij een bekend hotel. 30 minderbedeelde mensen werden in de watten gelegd met lekker eten, drinken, live muziek, foto’s en een kado. Ja, ik plaatste dit elk jaar op Facebook. Ik kreeg complimenten, ja. Maar daar deed ik niet voor. Ik deed het wel voor een gift van 30 kerstpakketten uit Amerika die met Inselair naar Curaçao werden gevlogen. Omdat een kennis van mij had gelezen dat ik zo graag kerstpakketten wilde voor de gasten. Ik deed het voor een aanbod van een bekende fotografe die gratis foto’s wilde maken. Voor een band die wilde spelen. Voor alle mensen die mij wilden helpen met het thuis ophalen van de mensen en om gastvrouw te zijn. Zonder Facebook was dit nooit gelukt.

Wat kan social media voor een stichting doen?

 • Fundraising, donaties werven
 • Vrijwilligers aantrekken
 • Bekendheid geven voor de stichting
 • Vertrouwen opwekken voor de stichting
 • Voorbeeld stellen voor andere initiatieven

Steeds meer stichtingen maken al gebruik van social media. Dat is mooi om te zien. Je kunt heel veel mensen bereiken.

Natuurlijk kan je ook nog de deuren langs gaan of bij winkelcentra collecteren. De laatste tijd komt er hier bijna elke dag iemand aan de deur. Een kind voor de Jantje Beton of de kinderpostzegel actie. Volwassenen voor Unicef of het Rode Kruis. Ik krijg telefoontjes en folder van andere goede doelen. Dit is voor ons weer nieuw. Op Curacao zag je dat maar weinig. Hooguit iemand met een collectebus in een winkel, maar dat was het dan.

Nu in deze Corona tijd, zien we wel dat de collectanten die bij ons aan de deur komen afstand houden. Zo werd het doosje met de formulieren voor de kinderpostzegels netjes voor de deur gezet, zodat wij het konden invullen. De donatie zelf kan steeds meer online worden gedaan, via een automatische incasso of via een QR code. Offline en online marketing is een mooie combi.

Maar in deze gekke Corona tijd is een verschuiving naar online marketing een goede ontwikkeling.

Hoe kan een stichting nu gebruik maken van social media marketing?

 1. Bepaal het doel wat de stichting wil bereiken via social media: bv fundraising, vrijwilligers werven, meer bekendheid, informatieverschaffing. Stichtingen kunnen ook nog andere doelen hebben. Bij een dierenstichting kan bv ook dieren adopteren een doel zijn. Bij een voedselbank het inzamelen van eten.
 2. Bepaal de doelgroep van de stichting. Leeftijd, locatie, interesses, beroepen.
 3. Bepaal het social media kanaal (Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter). Waar bevindt de doelgroep zich?
 4. Strategie: hoe vaak posten, toon, welke type berichten (video/foto/tekst)

Via social media kan je beelden laten zien, die je niet krijgt bij een collectebus. Ik ben een plaatjesmens. Ik wil zien waar ik aan geef. Ik wil weten wie er achter de stichting zit, is het wel vertrouwd? Dan vertrouwen kan je opwekken op Facebook en Instagram. Net zoals je dat kan doen met een bedrijf. De Know Like Trust. Maar dan voor charity.

Social media en goede doelen: ideeën en tips

 • Uitleggen wat de stichting doet in beeld en tekst
 • Storytelling, waarom doet de stichting wat zij doet
 • Videobeelden hoe het gedoneerde geld wordt besteed
 • Q&A: in een live kunnen vragen gesteld worden over de stichting
 • Vrijwilligers aan het werk, behind the scenes
 • Foto’s en video van een event
 • Resultaten tonen
 • Reageer snel op reacties en PM’s. Dit zorgt voor extra vertrouwen.
 • Het gaat er vooral om dat het echt is. Plaats foto’s die je zelf maakt in plaats van zielige foto’s die op Google vindt van andere stichtingen.
 • Vergeet ook de info op het Facebook en Instagram account niet. Adressen, telefoonnummers, bankrekeningnummer, openingstijden. Wees zo volledig mogelijk
 • Op de Facebook pagina kan een donatie knop geïnstalleerd worden. Maak het doneren makkelijk.
 • Maak het niet te dramatisch. Je volger onthoudt een bericht met wat (passende) humor veel beter!

Heb jij een stichting en wil je eens met mij brainstormen hoe je de stichting bekender kan maken?

Contact me.

 

Social media uitbesteden

Social media uitbesteden
Wil je je social media uitbesteden?
Neem contact op, dan plannen we een gratis (online) kennismakingsgesprek in!

 

 

Bewaar deze blog op Pinterest:

 

Digital Dush i 1