Categories: recente blogs

Weet jij hoe je hashtags kan gebruiken? 8 tips

Weet jij hoe je hashtags kan gebruiken? 8 tips

Hashtags, we kunnen er haast niet meer omheen op social media. Hashtags zijn handig om te gebruiken. De hashtag is bedoeld om content te categoriseren. Zo kun je makkelijk naar bepaalde onderwerpen zoeken. Ooit in 2007 bedacht door een gebruiker van Twitter om de berichten over de bosbranden in Californie te kenmerken. Later werd de hashtag pas echt gebruikt tijdens de Iraanse opstand in 2009. Zo konden mensen over de hele wereld makkelijk de berichten vinden over dit onderwerp.

Je kunt op een hashtag zoeken en zo alle berichten vinden die over dat onderwerp van de hashtag geschreven zijn en waar deze hashtag gebruikt wordt. Je kunt op Instagram ook een hashtag volgen, dan komen de berichten waar de hashtag gebruikt wordt, vanzelf voorbij in je newsfeed. Net zoals je een account volgt.

Een hashtag begint altijd met een #. Daarachter een of meerdere zoekwoorden. De woorden worden achter elkaar geplakt.  In een hashtags komen nooit spaties voor, maar je mag wel gebruik maken van cijfers.

Inmiddels is het heel gebruikelijk om hashtags te gebruiken op o.a. Instagram, Facebook en Linkedin. In allerlei vormen,  zoals de hashtag #metoo die wereldwijd gebruikt wordt, tot de grappige hashtag #houjekopbuurvrouw die eenmalig door Jandino gebruikt is. Naast de functie van het groeperen van berichten, heeft een hashtag dus ook een vermakende functie.

Op Instagram kan je met goede hashtags meer bereik krijgen voor je bericht en je ziet ze ook steeds meer op Facebook, Pinterest en Linkedin. Ondanks dat de hashtag al jaren bekend is, wordt deze toch niet altijd gebruikt en is ook niet altijd bekend hoe je de hashtag kan gebruiken. Daarom in deze blog, 8 tips over hashtags.

1. Hoeveel Hashtags?

Volgens het onderzoek van Later.com krijgt een Insta bericht met minimaal 1 hashtag bijna 13% meer engagement (betrokkenheid) dan een bericht zonder hashtag. Er zullen dus meer mensen op reageren en meer likes, goed voor het algoritme!
Met hashtags kan je bericht ook een groter bereik krijgen, het bericht wordt aan meer mensen getoond, ook aan mensen die jouw account (nog) niet volgen. Je kunt zo dus ook meer volgers krijgen.

Je mag max 30 hashtags in een Insta bericht gebruiken, en max 10 in een Insta story. Er zijn theorieën over het perfecte aantal in een Insta bericht. Er wordt gezegd dat tussen 8-9 hashtags perfect is, anderen zeggen juist weer 30. Ik zou daar ergens tussen in gaan zitten. Ga het testen. Maak een bericht met meer en minder hashtags en kijk wat het beste werkt voor jouw doelgroep.
Echte influencers en grote merken gebruiken geen hashtags meer, die hebben dat niet meer nodig.

foto: https://www.agorapulse.com/soci…/hashtags-instagram-likes/

 

2. De locatie hashtag

Welke hashtags kan je gebruiken? Als eerste kan ik je de tip geven om een hashtag te gebruiken voor je locatie. Dit is zeker interessant als je een fysiek pand hebt waar je klanten kan ontvangen. bv #gouda of #mokum.
Maar het kan zeker ook als je een webshop hebt, of een online bedrijf. Zeker in deze tijd willen klanten graag lokale ondernemers steunen.

Je locatie kan je ook in het hiervoor bestemde veld plaatsen bij het bericht (dan zie je de locatie onder je naam staan bij het bericht), maar ik zou dus beide doen: dus als locatie en als hashtag.
Een bericht met een locatie krijgt meer betrokkenheid.

(zie https://www.coosto.com/…/hoe-krijg-je-meer-interactie…)

3. De doelgroep hashtag

Dat zijn dus hashtags die echt bij jouw doelgroep passen. Bijvoorbeeld #ambitieuzevrouwen #businessmoms #moeders of #expatsinrotterdam.  Het gaat er bij hashtags om dat ze relevant zijn, dus echt bij jouw bedrijf en bericht passen én (belangrijkste) dat je doelgroep ze ook zoekt of volgt.

Probeer dit uit te zoeken. Kijk bijvoorbeeld welke hashtags jouw volgers volgen. Klik op je profiel op Followers. Klik op een volger, ga naar zijn profiel, klik op Following, en dan op hashtags. Dit kan natuurlijk alleen als het profiel van je fan openbaar staat, of als je je fan terugvolgt.

4. De actuele hashtag

Met een actuele hashtag kan je inhaken op een actuele activiteit zoals op het #EK2021,  op een bijzondere dag zoals #vaderdag of op een nieuwsfeit, zoals #corona. Natuurlijk past jouw bericht dan ook bij de actualiteit en is de hashtag relevant en goed gekozen. Heb je een leuke vaderdagsaanbieding, gebruik dan vooral bij dat bericht de hashtag #vaderdag of #vaderdagcadeau.

Actuele hashtags zijn overigens iets anders dan trending hashtags. Trending hashtags hebben meestal wel te maken met recente evenementen of gebeurtenissen, maar kunnen ook zeer populaire hashtags zijn die iedereen ineens is gaan gebruiken. Ze zijn “in”, niemand weet vaak precies waarom, en ze kunnen ook zo weer “uit” zijn. Vergelijk het met de trends bij gadgets, ken jij de tamagotchi nog? #Love is echt zo’n trending hashtag die al heel lang op 1 staat. Kijk voor meer trending hashtags eens op deze website https://www.tagsfinder.com/nl-nl/stats/.

5. De branded hashtag

Dit is de hashtag die echt bij jouw bedrijf of programma hoort. Zo gebruik ik #digitaldushi. Het kan de naam van jouw bedrijf zijn, van jouw unieke product, jouw merk of een uitdrukking die echt bij jouw bedrijf hoort, zoals #letDushidoit.

Deze hashtags zijn herkenbaar voor jouw volgers. Ook al ben je nog startend, maak gewoon je eigen hashtag!
Hou de hashtag kort, simpel, maar wel herkenbaar. Zo was ik jaren geleden helemaal in verwarring bij de hashtag #aynil. Ik bleef maar denken wie Aynil toch was. Maar het was de afkorting voor All You Need is Love..

 

6. De onderwerpshashtag

Ok, we hebben de doelgroep, locatie, actuele en branded hashtags gehad. Nu dan de hashtag die echt over de inhoud van je bericht gaat.

Dit kan bv zijn #schrijvenisleuk, #supyoga of #bohosieraden. Let hier op of je de taal van je klant spreekt (net als in je teksten en SEO). Gebruik jij veel jargon, maar snapt jouw klant hier niets van, dan zal jouw klant dus nooit op een hashtag met jargon gaan zoeken.

Spreekt jouw doelgroep Nederlands, gebruik dan zoveel mogelijk Nederlandse hashtags. Je kunt deze wel aanvullen met een aantal populaire Engelse hashtags.

Check van te voren even hoe vaak jouw hashtag gebruikt wordt door de hashtag in het zoekveld te plaatsen. Maar kijk ook hoe de hashtag gebruikt wordt. #tassen bijvoorbeeld is voor Nederlanders heel duidelijk, maar in Belgie en Duitsland worden er kopjes of bekers mee bedoeld…

 

7. Inspiratie voor hashtags

Hoe kom je nu aan hashtags? Je kunt deze natuurlijk zelf bedenken, zoals de branded hashtags. Maar als je even geen inspiratie hebt voor andere, heb ik hier 4 tips voor je:
✔ Gluren bij de buren.. oftewel kijk even bij je concurrent. Welke gebruikt hij? Niet zomaar kopiëren, maar inspiratie opdoen, en checken of het echt wel goede hashtags zijn en ook bij jou passen. Ook jouw concurrent is niet perfect (meestal dan).
✔ Kijk welke hashtags jouw volgers volgen. Zie de tip over de doelgroep hashtag: probeer dit uit te zoeken. Kijk bijvoorbeeld welke hashtags jouw volgers volgen. Klik op je profiel op Followers. Klik op een volger, ga naar zijn profiel, klik op Following, en dan op hashtags. Dit kan natuurlijk alleen als het profiel van je fan openbaar staat, of als je je fan terugvolgt.
✔ Kijk welke suggesties Insta zelf geeft als je een hashtag in het zoekveld tikt. Je ziet gelijk de grootte (hoeveel keer is de hashtag al gebruikt in berichten). Te groot: niet gebruiken. Minder dan 500.000 berichten: wel.
✔ Doe inspiratie op bij websites met populaire hashtags. Dit zijn vaak Engelse hashtags, maar je kunt er wel ideeën opdoen. Bv https://www.tagsfinder.com/nl-nl/

8. Hashtags op Facebook

Hashtags op Facebook worden wel steeds belangrijker. Logisch ook, Facebook hoort tenslotte bij Instagram. Maar 30 hashtags bij je Facebook bericht, net als bij je Insta bericht is echt not done. Je volgers zien gelijk dat je je Insta hebt doorgeplaatst op FB, zonder er ook maar iets aan te veranderen.
Bovendien werkt het niet op Facebook op deze manier. Volgens studies neemt de betrokkenheid (reacties/likes) af bij zoveel hashtags op FB. Dat moet je dus niet willen. Het komt ook heel spammerig over.
Gebruik je branded hashtags en de relevante hashtags die echt bij je bericht horen. Max 3 ongeveer.

foto: https://mavsocial.com/facebook-hashtags-2020/

 

 

 

 

Vond je deze blog interessant?
Deel deze op Facebook, Pinterest of Linkedin met de knoppen hieronder.

 

Wil je je social media uitbesteden?
Neem contact op, dan plannen we een gratis (online) kennismakingsgesprek in!

 

 

 

Bewaar deze blog op Pinterest:

admin

Recent Posts

Waarom Digital Dushi?

Maar waarom Digital Dushi? Ja, waarom eigenlijk? Had je aan een bedrijf niet genoeg of…

1 jaar ago

De resultaten van social media: wat kan je verwachten?

De resultaten van social media: wat kan je verwachten? Huup Huup Barbatruuk Yep, ik kom…

3 jaar ago

Herhalen op social media – hoe doe je dat?

Herhalen op social media - hoe doe je dat? Ken jij de reken tafels nog…

3 jaar ago

Alles wat je altijd wilde weten over het Facebook algoritme

Alles wat je altijd wilde weten over het Facebook algoritme Het Facebook algoritme. Je hebt…

3 jaar ago

Geblokkeerd op Facebook, stopt jouw business dan direct?

Geblokkeerd op Facebook, stopt jouw business dan direct? Het gebeurt nog al eens: geblokkeerd worden…

3 jaar ago