Het Facebook algoritme. Je hebt er vast wel eens van gehoord nu je met social media bezig bent. Het is iets onbegrijpelijks, verandert continu en het krijgt echt overal de schuld van. Wordt je bericht niet vaak genoeg getoond aan je volgers? Schuld van het algoritme. Je scheldt erop, en je zou af en toe willen dat het niet zou bestaan.. Maar wat is het eigenlijk, waarom bestaat het en wat zijn de hacks?
Wikipedia omschrijft een algoritme als volgt “Een algoritme is een recept om een wiskundig of informaticaprobleem op te lossen.”. De term algoritme is afkomstig van het Perzische woord Gaarazmi: خوارزمي, naar de naam van de Perzische wiskundige Al-Chwarizmi. Over deze meneer schrijft Wikipedia het volgende “Al-Chwarizmi was een van de beroemdste wetenschappers op de gebieden van wiskunde, geografie en astronomie. Hij was van Perzische afkomst, is geboren tussen 780 en 800 en gestorven tussen 840 en 845. “. Hij wordt ‘de grote held van de Arabische wiskunde’ genoemd, hij schreef toen al over het decimale stelsel (de cijfers) dat wij nu gebruiken en was de grondlegger van algebra. En hele slimme meneer dus, die Al-Chwarizmi.
Maar goed, dan weten we waar de naam vandaan komt. Maar wat is het en waar gebruik je het voor?
Het doel van een algoritme is om met een aantal stappen een probleem op te lossen, met een duidelijk resultaat. Zie het als een recept voor lekkere bami goreng met allemaal stappen. Stappen die je moet doorlopen om uiteindelijk die bami goreng te maken. Je ziet: een algoritme is niet per se iets ingewikkelds, en heeft ook niet altijd met computers te maken (die bestonden ook nog niet in de tijd van meneer Al-Chwarizmi) . Je kan het zo moeilijk maken als je zelf wil.
Algoritmes worden nu na al die jaren, en na veel andere slimme koppen, dus wel veel gebruikt in de computerwereld. Om processen sneller te laten lopen bijvoorbeeld. Slimmigheidjes om jou niet zo lang op het antwoord te laten wachten.
Zie hieronder een leuke video van NPO kennis (https://npokennis.nl/longread/7739/wordt-het-algoritme-beter-dan-de-mens)
Denk er bijvoorbeeld eens aan als online je een leuke zwarte broek zoekt bij Zalando. Je kan allerlei filters toepassen om die perfecte broek in beeld te krijgen die jij gelijk kan kopen. In jouw maat, met jouw lengte en voor de prijs die jij wil betalen. Stap voor stap kreeg je dat resultaat. Je krijgt precies je zien wat jij wil.
Ok, lekker die bami goreng en die patat (of friet) en leuk die zwarte broek, maar wat heeft dit dan toch met Facebook te maken?
Het algoritme werkt net als dat algoritme van Zalando: je krijgt te zien wat jij leuk vindt… tenminste wat Facebook denkt dat jij leuk vindt. Maar heb je dan ook een filter ingevuld? Nee toch? Oeps, toch wel. Elk bericht dat jij liket, elk bericht waar jij op reageert, elke Facebook pagina die jij gaat volgen en elke zoekopdracht wordt opgeslagen in een hele grote database. Facebook onthoudt alles. En met al die info gaat het algoritme rekenen.
Het algoritme van Facebook zorgt er voor welke berichten jij in je newsfeed te zien krijgt en in welke volgorde deze staan.
Het zorgt er voor dat je bepaalde berichten helemaal niet ziet. Of juist heel vaak. Ik kijk bv graag in Facebook verkoop groepen. Ik plaats er ook wel eens wat. Dan denkt Facebook dat ik die groepen dus heel leuk vindt (wat ook wel zo is dus). Ik krijg dus veel berichten te zien van berichten in die Facebook groepen. Dat kunnen leuke dingen zijn als antieke kastjes, maar ook strakke gele leggings die in 10 groepen worden geplaatst waar ik allemaal lid van ben. Nee, ik hou niet van strakke gele leggings. Dat onderscheid maakt Facebook dan weer niet. Jij houdt van die groep, dus krijg jij berichten van die groep.
Toen ik nog actief was in het rescue dierenwereldje op Curaçao, zag ik elke dag berichten over zwerfhonden. Ik las die berichten, klikte erop, en Facebook dacht dat ik dus die berichten wel elke dag wilde lezen.
Nu doe ik weer andere dingen, en zie ik vooral berichten over social media voorbij komen, bijna nooit meer berichten over zwerfhonden. Zijn die berichten er niet meer? O ja, nog wel meer dan jaren geleden. Maar ik krijg ze niet meer in mijn newsfeed.
Ik sprak eens iemand die zei dat hij nog nooit had gehoord dat iemand iets met zwerfhonden deed op Curaçao.
Die zit dus ook niet in die “bubble”.
Je kiest er zelf voor in welke bubble je zit door berichten te lezen, te liken of er op te reageren.
Vind je het ineens toch wat minder? Vooral niet meer lezen, liken en reageren. Dan zie je die berichten vanzelf niet meer.
Vroeger, lang lang geleden…. toen Facebook net bestond, kon Facebook gewoon de chronologische volgorde aanhouden en kreeg je alles te zien. Er waren toch nog niet zo veel accounts en berichten, dus dat paste makkelijk allemaal onder elkaar. Maar het aantal accounts groeide fors en zit nu al op 10,4 miljoen alleen al in Nederland, waarvan 7,1 miljoen dagelijkse gebruikers. Veel gebruikers hebben veel vrienden en volgen veel pagina’s. Je zou de hele dag kunnen vullen met alle (echt duizenden) berichten die er op een dag gemaakt worden, en dan heb je waarschijnlijk nog lang niet alles gelezen.
Het lijkt zo gemakkelijk. Facebook laat gewoon berichten zien die ik leuk vind. Heel handig eigenlijk! Maar helaas dit is echt de zeer vereenvoudigde versie. Was het maar zo’n feest. Facebook is er niet alleen om jou te plezieren, maar is vooral een bedrijf en wil dus geld verdienen. Geld verdienen, ook aan jou. Mark Zuckerberg is niet zomaar multimiljonair geworden. Het enige dat Facebook wil is dat jij zo lang mogelijk achter elkaar Facebook blijft gebruiken. Door berichten te laten zien die het best bij jou passen, en ook door advertenties die het best bij jou passen. Dat merk je zelf ook: als je eenmaal gaat “Facebooken”, ben je ongemerkt heel veel tijd kwijt. Je kunt je best uren vermaken. Precies het doel van Facebook!
Het algoritme verandert telkens, wordt telkens geoptimaliseerd en is voor een groot gedeelte een mysterie. Het algoritme is echt ontstaan in 2009: berichten met de meeste likes kreeg je als eerste te zien. Jaren daarna werd er ook naar gekeken hoe lang je een bericht bekeek, hoelang bleef je hangen bij een bericht om te kijken en te lezen. Je snapt dat een video dan voorrang kreeg, en zeker live video’s. Berichten met meerdere foto’s zorgen er ook voor dat je wat langer blijft kijken. Video via een (Youtube) link telt dan weer niet mee… je gaat dan van Facebook af naar Youtube en dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Daarna kregen berichten met hartjes etc in plaats van een simpele like voorrang, en video’s die helemaal tot het einde werden bekeken (in plaats van maar een klein stukje). In 2018 besloot Facebook om berichten die echt gesprekken en reacties zouden opwekken, voorrang te geven. Vooral van je Facebook vrienden (dus persoonlijke profielen met Facebook vrienden in plaats van likes) en in Facebook groepen. Betrokkenheid in de vorm van reacties in plaats van likes werd dus belangrijk. Je blijft dus weer langer bij een bericht stil staan, precies wat Facebook ook al langer wilde.
In 2021 gaf Facebook een kijkje in de keuken van het nieuwe algoritme:
Facebook maakt dus een voorspelling van berichten waar jij op zal reageren en die jij zal waarderen. Facebook kan dit voorspellen door jouw gedrag, welke berichten heb je in het verleden gedeeld, op welke berichten heb jij gereageerd en bij welke accounts.
Zoals je hierboven hebt gelezen vindt Facebook het belangrijk hoe jij reageert op een bericht. Plaats je telkens een opmerking, geef je het bericht een hartje of deel je het bericht, dan is de kans dat je nog eens een bericht van dit account in je newsfeed krijgt groter.
Zo werkt het dus met jouw klanten en de door jouw geplaatste berichten op je bedrijfspagina. Berichten van persoonlijke accounts gaan nog altijd voor berichten van bedrijfspagina’s. Logisch ook, wat Facebook wil geld verdienen en dus dat je advertenties plaatst voor je bedrijf. Organisch bereik (dus onbetaald bereik) kan nog steeds, maar wordt wel lastig, omdat je er voor moet zorgen dat je lezers telkens reageren. En dat doen ze meestal sneller bij Facebook vrienden.
Als jij berichten maakt, waar veel op gereageerd wordt, zullen deze berichten aan meer mensen getoond worden. Ook zelfs aan mensen die jouw pagina nog niet volgen, als bijvoorbeeld hun Facebook vrienden wel gereageerd hebben op jouw berichten.
Maak berichten die aansluiten bij de vraag van je klant. Wat willen zij precies weten, en waar zijn ze naar op zoek? Zorg dat je lezer positief gaat reageren op jouw bericht. Kan er een gesprek op gang komen, gaan ze op jouw bericht reageren?
Organisch groeien gaat vaak niet zo hard, als bedrijfspagina (zeker als kleiner bedrijf) sta je altijd wel 2 stappen achter. Een Facebook advertentie kan dan wel prima werken. Maak een advertentie van een van je best scorende berichten, deze kan dan goede resultaten geven.
Je heb het vast al zelf gemerkt en nu ook gelezen: berichten maken voor een bedrijfspagina is een uitdaging. Het is niet zo maar iets dat je even erbij doet. Het Facebook algoritme bepaalt of jouw berichten aan jouw klanten getoond worden. En als jouw bericht dus maar weinig getoond wordt… is al je inspanning voor niets geweest! Het is dus echt van belang dat je top berichten schrijft, waar jouw fans naar uit kijken, waar zij op gaan reageren, die ze delen en liken. Berichten die opvallen met een goede foto, een aantrekkelijke titel, een interessante tekst en uitdagende Call to Action.
Neem contact op, dan plannen we een gratis (online) kennismakingsgesprek in!
Bewaar deze blog op Pinterest:
Maar waarom Digital Dushi? Ja, waarom eigenlijk? Had je aan een bedrijf niet genoeg of…
De resultaten van social media: wat kan je verwachten? Huup Huup Barbatruuk Yep, ik kom…
Herhalen op social media - hoe doe je dat? Ken jij de reken tafels nog…
Geblokkeerd op Facebook, stopt jouw business dan direct? Het gebeurt nog al eens: geblokkeerd worden…