Van een introvert meisje naar volop op social media

Als ik het vertel, kunnen mensen zich er niets bij voorstellen. Iemand die zo actief is op social media, telkens met selfies, was die ooit introvert? Maar ik weet het nog goed…

Daar stond ik dan
Met mijn duim in mijn mond
Langs de kant van het schoolplein
Alleen
Mijn vaste vriendinnetje was verhuisd.

Ik weet het nog goed, ook al was ik denk ik 5 jaar. Ik was een verlegen kleuter. Durfde niet zo veel. Was heel blij met mijn vaste vriendinnetje. Nu zou je dat een BFF noemen. En ineens was ze verhuisd.

Jarenlang ben ik verlegen geweest. Stil in grote groepen. Alleen met een paar mensen durfde ik iets te zeggen.

En dan nu. Soms praat ik te veel. Maar in grote onbekende groepen blijft het best spannend. Dan komt dat kleine meisje weer tevoorschijn na 43 jaar. Ik probeer het echt, en vaak durf ik. Als ik mij vertrouwd voel. En soms ook niet zo. Dan luister ik, en heb ik niet eens door dat ik zelf niets zeg.

De jaren hebben geholpen, maar ook mijn man. Die praat veel gemakkelijker dan ik. En ook Curaçao heeft zeker geholpen. Toen ik daar 12 jaar geleden voor het eerst kwam voelde ik een soort vrijheid. Iedereen stond open voor een gesprek. Overal, op het strand, op straat. Soms wilde je gewoon even niet praten, maar dan kwam er weer een interessant iemand voorbij, en was het toch weer leuk.

Hier in Nederland is dat wel weer wennen. Gedag zeggen is hier in Randstad voor een soms al te veel. Maar wij proberen het wel, en toch lukt het vaak. Laatst hadden wij in de binnenstad van Gouda nog een heel gezellig gesprek met een 86 jarige dame die al 40 jaar in Gouda woont, maar je hoorde duidelijk dat ze uit Rotterdam kwam. Ik hou van die kleine gesprekjes.

introvert en social media

Een Facebook pagina starten is gewoon spannend

Ik snap ook best dat startende ondernemers die wat introvert of verlegen zijn het spannend vinden om een Facebook pagina te starten, en zelf in beeld te komen. Ze weten best dat het belangrijk is, maar ze blijven het uitstellen. Ze zien anderen professionele berichten plaatsen met mooie foto’s. Foto’s van de ondernemers zelf.

Maar moet dat nu? Na een paar gesprekken met introverte en verlegen ondernemers heb ik gemerkt dat zij liever niet zelf op de foto staan. Zo stond een fotograaf logisch ook, liever achter die camera dan er voor. En plaatste een eigenaresse van een webshop echt veel liever die foto’s van haar producten. Ik zag een profielfoto van een reisblogger op Insta, waar ze zelf te zien was…. helemaal in de verte, omdat zij vond dat zij er niet toe deed, en ze zichzelf niet fotogeniek vond. Het was een prachtige vrouw…

Met je kop op de foto. De een is dol op selfies, de ander duikt het liefst weg als de camera in de buurt komt. Bedenk even, waarom zijn al die Insta accounts van de famous people zo populair?

Mensen… We zijn gewoon van nature sociale wezens, en we willen graag naar andere mensen kijken. Foto’s van mensen scoren. Ze krijgen veel likes en reacties.

Uit een onderzoek is gebleken dat Instagram foto’s met een menselijk gezicht erop 38% meer kans maken op likes en 32% meer kans maken op comments dan foto’s zonder gezichten erop.

Het is een stuk vertrouwen, mensen leren je kennen, zien wie je bent, waar ze gaan kopen. Maar deze foto’s kunnen ook emoties oproepen bij foto’s van klanten bijvoorbeeld “Dat wil ik ook, ik wil dat zijn!” Zien ze iemand op een foto in een gave auto, dan willen zij dat zijn achter dat stuur. Zien ze iemand op een ligbedje, dan willen zij daar liggen. Zien ze iemand in een restaurant, dan willen zij dat nu eten. Zien ze iemand die veel is afgevallen…. o, dat willen zij ook!

introvert en social media

Introvert en social media, hoe dan?

Maar hoe dan? Hoe dan als je zelf te verlegen bent of als je introvert bent of vindt dat je echt totaal niet fotogeniek bent? Die drempel voor een selfie voor je social media ligt dan echt hoog. Begin dan met een stukje van je lichaam. Begin bij je handen. Laat je handen zien terwijl die aan het werk zijn. Terwijl ze het knopje van de fotocamera indrukken, terwijl ze tikken op een toetsenbord. Een foto wordt daar al veel persoonlijker van.

En vanuit de foto met die handen ga je verder. Steeds een stapje verder. Steeds meer komt er meer in beeld. Je armen, je rug. Tot aan je gezicht. En dan ben je er.

Maak nu selfies voor je social media. Wees creatief, misschien heb je muren met verschillende kleuren in je huis, of een leuk behangetje, verzin anders zelf een leuke achtergrond. Maak leuke foto’s met verschillende kleuren achtergrond, met verschillende kleding, in verschillende settings.

Het is een stap, even uit je comfort zone

Leg verschillende setjes kleren klaar, anders heb je straks allemaal foto’s met diezelfde blauwe trui. Denk aan de TV shows waarin de presentator telkens iets anders aan heeft, en toch zijn die programma’s allemaal op een dag opgenomen. Truukje voor de afwisseling.

Op je bank, achter je bureau, in je keuken, in je tuin. Er is thuis meer mogelijk dan je denkt! Natuurlijk kan je ook je partner of je kinderen even vragen om te helpen. Heb je gelijk een leuke gezinsbezigheid… Of ga voor de echte prof foto’s en boek een fotoshoot bij een fotograaf waar jij je op je gemak voelt.

Als het straks weer lekker weer wordt. kan je ook mooie foto’s buiten maken, de lucht is mooi blauw en je hebt een zonnige gloed. Hier nog wat extra tips:

  • Zet je zonnebril af. Je klanten willen heel graag je ogen zien. Kijk bij een hoed of je gezicht wel zichtbaar is
  • Hoe verleidelijk ook: een bikini of zwembroek staat niet zakelijk
  • Kijk naar de stand van de zon: met je gezicht in de zon, krijg je geknepen ogen, tegen de felle zon in, word je een silhouet. Begin van de dag of net voor zonsondergang is het zonlicht het mooiste
  • Let op de achtergrond. Je wilt vast niet die zonnende topless dame op de achtergrond
  • Speel met het zonlicht en de schaduw. Zoek die mooie straal, kijk naar het licht

Het is een stap. Even uit je comfort zone. Maar het went wel. Sneller dan je denkt. Je mag gezien worden. Zeker voor je bedrijf. Het kan je klanten opleveren. En daar gaat het om. Je mag het helemaal op jouw manier doen. Juist, zou ik zeggen. Blijf bij jezelf. Dat waarderen jouw klanten het meest.

Heb je de gratis Checklist Starten met je Facebook pagina al aangevraagd voor nog meer tips?

Social media uitbesteden

Social media uitbesteden
Wil je je social media uitbesteden?
Neem contact op, dan plannen we een gratis (online) kennismakingsgesprek in!

Social media uitbesteden in Gouda

Bewaar deze blog op Pinterest:

Digital Dushi 16 1