Geblokkeerd op Facebook, stopt jouw business dan direct?

Het gebeurt nog al eens: geblokkeerd worden op Facebook en Instagram. Soms is er een reden, je hebt berichten geplaatst tegen de regels van Facebook in. Maar heel vaak is er gewoon geen reden dat je geblokkeerd op Facebook bent. Het lijkt alsof het zomaar kan gebeuren. Je krijgt een melding dat je je identificatie moet scannen, en soms lukt dat niet eens. Het kan echt wel dagen duren… daar gaat je business, denk je!

Helemaal afhankelijk van Facebook en Instagram en dan geblokkeerd worden of niet meer kunnen inloggen. Ik ziet het best vaak gebeuren. Veel bedrijven krijgen alleen klanten en bezoekers op hun website via social media. Op Curacao hebben sommige bedrijven zelfs geen website, alleen een Facebook account. Dat is tricky.

Zelf zijn wij 11 jaar geleden ons makelaarskantoor gestart op Curacao, zonder social media. We hadden een zelfgemaakte website en zorgden dat die website goed gevonden werd. We plaatsten en ruilden linkjes. En dat lukte. We hadden gelijk business. Pas na een jaar openden we privé een Facebook account en maakten we een zakelijke Facebook pagina. Superhandig om ook op die manier klanten aan te trekken.

Geblokkeerd op Facebook, en nu?

Maar mijn privé Facebook account is ook wel eens geblokkeerd. En niet omdat ik opruiende teksten schreef, maar eigenlijk zonder reden. Ik kon gewoon niet meer inloggen. Bij het inloggen kwam ik in een loop terecht, en ik kwam er niet meer uit. Het heeft een maand en vele berichten aan Facebook geduurd. We hadden inmiddels meerdere zakelijke Facebook accounts. Niet alleen voor ons makelaarskantoor, maar ik had ook een foodblog. En daar kon ik dus niet meer bij.

Ik kon niets meer plaatsen of wijzigen. Geen PM’s van klanten lezen, niets meer. Hoe blij was ik dat ook Nils beheerder had gemaakt van deze accounts. Ik opende een tweede privé account, met een ander mailadres, Nils maakte dit account ook beheerder, en ik kon verder met het maken en plaatsen van social media berichten. Pff, wat een opluchting. Na een maand kon ik weer bij mijn oude account, ook weer fijn. Ik kan het echt iedereen aanraden: meerdere beheerders voor je social media accounts.

Ik ken meerdere ondernemers die met hun handen in het haar zaten toen hun privé account van Facebook geblokkeerd werd. Of ze hadden een beheerder aangesteld met slechte bedoelingen. Weg zakelijke pagina.

Stel je eens voor dat Facebook uit de lucht gaat

Stel je eens voor dat Facebook uit de lucht gaat, voor wat reden dan ook. En Instagram en Whatsapp dan ook. Het kan zomaar. Het is een bedrijf dat ook failliet kan gaan of  moet sluiten of stoppen. Of er is een hele grote storing. Hoe afhankelijk ben jij dan als bedrijf?  Heb jij je webshop alleen op social media, of ook op je website. Kunnen je klanten je website goed vinden? Heb jij dan nog business als je niets meer op social media kunt plaatsen?

Waar komen je klanten en bezoekers op je website vandaan?

Geblokkeerd op social media

Het is heel goed om je zelf die vraag eens te stellen. Waar komen je klanten vandaan? Via welke kanalen krijg je bezoekers op je website? Op Google Analytics kan je dit makkelijk zien. In de linkerkolom van Google Analytics staat de optie Acquisitie.

Klik dan verder op Overzicht. Je krijgt dan een mooi taartdiagram in beeld waar je kunt zien waar je bezoekers vandaan komen. Dit kan zijn via Direct (als je bezoekers zelf jouw link intikt), Organic Search (als je via zoekwoorden op je website uitkomen), Social (via social media), Paid Search (via Google Ads) en Referral (dat is doorverwijzing, via bv een nieuwsbrief, andere zoekmachine dan Google of een andere website waar de link naar je bedrijf staat).

Heel mooi is een mix van klanten via bijvoorbeeld:
👉🏽 betaald bereik via social media
👉🏽 onbetaald bereik via social media
👉🏽 zoekers via Google, met een goede SEO
👉🏽 betaalde zoekers via bv Google Ads
👉🏽 via-via, mond tot mondreclame
👉🏽 andere online kanalen, bv bemiddelaars, reviewsites etc
👉🏽 mail, nieuwsbrieven etc
👉🏽 offline media (flyers, visitekaartjes, kranten, radio, tv etc)

Old school marketing combineren met online marketing.

Ik hou ervan. Tegenwoordig wordt het vaak vergeten. Visitekaartjes? Werken die dan nog? Ja hoor, die werken nog. En ook briefjes in de brievenbus. Privé hebben wij zo laatst ons huurhuis gevonden. Via een briefje in de brievenbus. Waarom denk je dat veel winkels nog folders verspreiden? Ik krijg zelf elke week een dik pakket in mijn bus. En ik lees ze ook nog. Net als veel andere mensen.

Het is juist slim om dat te doen. Ja, heel veel mensen zitten nu online. Veel bedrijven zullen daarom alleen nog maar online reclame maken. Je valt dus des te meer op, als je ook offline marketing doet. Net even anders dan de anderen. De combi is top. Social media, een goed gevonden website en andere kanalen. Niet zo afhankelijk zijn. Beter.

 

Social media uitbesteden

Social media uitbestedenWil je je social media uitbesteden?
Neem contact op, dan plannen we een gratis (online) kennismakingsgesprek in!

 

Bewaar deze blog op Pinterest:

 

geblokkeerd op Facebook