Social media uitbesteden of toch maar zelf doen?
Vaak zie ik op Facebook de vraag voorbij komen van iemand of ze nu haar social media van haar bedrijf moet uitbesteden of dat ze het toch zelf zal gaan doen. Eigenlijk heeft ze er niet zo zin in. Ze heeft het al zo druk. Met het bedrijf dat ze net gestart is, en ook haar gezin natuurlijk. Moet ze ook nog berichten schrijven. Ze stelt het nog maar eens uit. Ze heeft vaak gelezen dat je social media vooral niet moet uitbesteden. Maar pfff. Een dag heeft maar 24 uur, en ze wil ook nog wat Me-time.
Op Curacao hadden wij een huis met zwembad. Heerlijk met dat warme weer. Twee keer per week kwam Raymond, onze zwembadman, om het zwembad schoon te maken. Zwembadonderhoud lijkt zo makkelijk, maar is echt een vak, hebben we gemerkt. Als het veel regende werd het zwembad groener. En de dag erop nog groener. Dan belden we Raymond weer om het op te lossen. Hij kon dat. Hij voelde zich heel verantwoordelijk voor het zwembad. Raymond was onze held.
Vrienden van ons hadden ook een zwembad en maakten zelf hun zwembad schoon. Zij hadden geleerd hoe dat moest. Dat kan ook natuurlijk. Scheelt veel geld per maand. Maar sommige zaken zoals kalkaanslag bijvoorbeeld lukte niet zo goed. Dat bleef maar zitten. Hoe moet dat dan. Het was een heel leerproces en ze schakelden regelmatig toch maar een bedrijf in om te helpen.
Zo heb je voor veel zaken de keuze om het zelf te doen of om te vragen of iemand het voor je doet. Ook in jouw bedrijf zal je die keuze hebben. Je hoeft niet alles zelf te doen, al denk je vaak dat je alles wel kan (ja, dat denk ik ook vaak). Ook voor social media heb je die keuze.
Leren om het zelf te doen of je social media uitbesteden aan een social media bureau, een dilemma
Er zijn veel aanbieders die prima cursussen geven hoe social media nu eigenlijk werkt. Je leert er precies welke content nu werkt voor je klanten, wat voor berichten je kan plaatsen, hoe je profiel er uit moet zien, hoe vaak je kan posten en misschien zelfs hoe je een advertentie kan aanmaken. Een bak met info, vaak ook heel praktisch en je kunt daarna gelijk aan de slag. Top!
Een klant van mij had ook zo’n cursus gevolgd. Ze was er klaar voor. Kostte wat, die cursus, maar dan heb je ook wat. Een mooi certificaat en super trots! Ze ging gelijk enthousiast aan de slag! De eerste maanden ging ze er vol voor. Haar “juf” van de cursus keek nog een beetje mee en vond dat ze het heel goed deed. Nu kon ze het echt zelf doen.
Maar na een paar maanden miste ze iets. Inspiratie en tijd. Pff, ze had het al zo druk en moest dus ook nog die Facebook berichten maken. De eerste maanden zat ze nog vol inspiratie, maar nu wist ze het af en toe echt niet meer. Weer maar een stukje schrijven over wat ze die dag had gedaan. En wanneer moest ze dat dan doen? Ze sloeg af en toe een dag over. Dat had ze ook geleerd, dat het echt niet elke dag hoefde. Mooi. Maar morgen weer wel dus… Jeetje, ze had gehoopt dat het makkelijker zou gaan door die cursus. Ze dacht er aan om het toch maar uit te besteden. Maar hoe dan… Iemand anders kon haar persoonlijke berichten toch niet schrijven?
Laat ik even een vergelijking maken tussen social media uitbesteden of een cursus volgen en zelf doen. De voors en tegens. Er is voor beide veel te zeggen.
Uitbesteden: een doorlopende investering in jouw bedrijf
Zelf doen scheelt gewoon geld. Dat is logisch. Het is vaak een eenmalige investering in de cursus en daarna kost het niets meer. Misschien een update na een tijdje, maar geen maandelijkse kosten. Het kost je wel geld om je social media uit te besteden, dat is een doorlopende investering in je bedrijf. Per maand wordt je een bedrag in rekening gebracht. Ook logisch. Iemand maakt tijd voor je vrij en maakt jouw berichten, zowel de teksten als de bijpassende afbeeldingen Daarbij is het maken van social media berichten een creatief proces. Er gaat denkwerk aan vooraf om de beste berichten te maken. Inspiratie kan ook wel eens ‘s nachts komen of op een ander onhandig tijdstip. Uren precies bijhouden lukt bijna niet. Het is namelijk geen standaard klus, maar voor elke klant anders.
Jouw zakelijke social media is geen dagboek
Je kunt zelf die persoonlijke berichten maken. Een bureau kan die niet verzinnen. Een bureau weet wel precies hoe zij ook persoonlijke berichten moeten schrijven met jouw input. Het blijft wel jouw zakelijke social media natuurlijk, geen dagboek of verslag van jouw dag. Die kan je beter op je privé account plaatsen. Een bureau kan in de berichten de link leggen naar jouw bedrijf. Jouw privé bezigheden een draai geven aan je business. Bijvoorbeeld met woorden als “Ik vertel je dit, omdat…”. Een bureau heeft ervaring en weet precies welke post precies werkt en welke minder. Zij hebben die ervaring al opgedaan bij andere klanten, en hebben al veel berichten geschreven.
Een bureau heeft nooit zoveel kennis van jouw bedrijf als jij zelf. Die leuke anekdote en foto van die aardige klant kan jij zelf gelijk plaatsen. Als je je social media gaat uitbesteden, stuur je de foto’s en informatie aan het bureau. Dan kunnen zij dat bericht plaatsen met jouw input. Een bureau kan je niet alles uit handen nemen. Het is afhankelijk van jouw input. Zij hebben jouw foto’s en informatie nodig om berichten te maken. Zo blijf je betrokken bij jouw marketing. Ook bij reacties van klanten op berichten en PM’s. Een bureau heeft contact met jouw klanten, en schrijft namens jouw bedrijf. Kennis van jouw doelgroep bij het bureau is dus van belang om de juiste toon te gebruiken. Daarom heb je regelmatig contact met het bureau.
Pakkende teksten en goede posts
Je hebt telkens weer inspiratie nodig om zelf iets nieuws te verzinnen. Je hebt er soms gewoon even geen zin in, of je hebt even helemaal geen inspiratie en je slaat dan een dagje over, of twee, of drie, of tien.. Een bureau heeft altijd inspiratie voor nieuwe berichten. Telkens nieuwe inspiratie krijgen kan je niet echt leren. Dat zit grotendeels ook in je. Als je dyslexie hebt, Nederlands niet jouw moedertaal is of je niet goed bent in schrijven kan elke post weer een uitdaging zijn. Je wil ook die professionele uitstraling en pakkende teksten, maar het lukt niet goed. Een bureau kan je helpen door jouw teksten aan te passen, of teksten te maken met jouw ideeën. Je gaat het samen doen.
Ondernemers besteden al snel ongeveer 12-15 uur per week aan social media
Het kost je tijd om regelmatig of elke dag weer een bericht te maken en te plaatsen. Ook in vakanties of tijdens ziekte verwachten je klanten een leuke post. Stilstaan is killing. Social media stopt nooit… Het kost ook extra tijd om iets uit te zoeken, bv hoe maak je ook alweer een advertentie. En je bent tijd kwijt om je Facebook site te promoten. Social media verandert telkens, het kost tijd om al die veranderingen bij te houden. Een bureau is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op social media gebied. Zij volgen zelf nog regelmatig cursussen en leren telkens bij. Social media beheer is dan ook een vak. Ondernemers besteden al snel ongeveer 12-15 uur per week aan social media. Het scheelt gewoon tijd om een bureau in te schakelen die jouw social media verzorgt. Tijd die jij liever aan je bedrijf wil besteden, of aan je familie. Je hebt het al druk genoeg. Je kunt bij een bureau ook kiezen voor een combi: jij blijft dus zelf berichten schrijven en het bureau maakt een aantal posts. Het is vaak een ideale combinatie als je wel zelf graag social media berichten schrijft, maar er net te weinig tijd voor hebt.
Je ziet, een cursus volgen en zelf doen of uitbesteden heeft beide voor en nadelen.
Ik vergelijk het maar met koken. Ik vind koken heel erg leuk en probeer ook regelmatig recepten uit. Ik heb kookboeken van Jamie Oliver en kijk graag kookprogramma’s. Ik ken al die truukjes niet, maar het eten is lekker. Een Jamie Oliver zou ik mij nu niet willen noemen. Dat eten ziet er toch net even wat anders uit. Mijn eten ziet er ook lekker uit, maar toch anders. Minder aantrekkelijk.
Het is een keuze. Laat je je berichten maken door een expert of vind je het leuk om het zelf te doen.
Kies vooral waar jij je goed bij voelt.
Wil je je social media uitbesteden, dan ben ik er voor je. Het is mogelijk.
Contact me maar, dan maken een online afspraak.
Wil je je social media uitbesteden?
Neem contact op, dan plannen we een gratis (online) kennismakingsgesprek in!
Bewaar deze blog op Pinterest: