Wat plaats je op social media in Corona tijd?

2020 was een gek jaar, een jaar vol Corona en gebeurtenissen die niemand had kunnen voorspellen. Ok, behalve Nostradamus dan. Ik las ergens dat hij het voorspeld had. Waarom nemen we hem niet wat serieuzer eigenlijk?

Maar goed, 9 maanden geleden had ik nooit gedacht dat vliegtuigen zouden gaan stoppen met vliegen naar Curacao. Ik weet het nog goed, we woonden in maart nog op Curacao. We zouden in april op vakantie gaan naar Nederland. Als voorbereiding op onze remigratie in de zomer. Op bezoek bij scholen, alvast wat zaken regelen. Mijn neef en zijn vriendin zouden in ons huis logeren en op de dieren passen. Goed geregeld. Dachten we.

Op een vrijdagochtend belde ik met mijn moeder. Corona speelde wat meer in Nederland, en daarom belde ik wat vaker. Er waren nog geen gevallen op Curacao, dat was mooi. Ik weet nog dat ik zei, dat de vliegtuigen naar Curacao echt wel zouden blijven vliegen. Hoe zou het anders moeten met het eiland? Je kunt er moeilijk met een auto naar toe rijden. Een groot gedeelte is afhankelijk van het toerisme, goederen komen met het vliegtuig, de post. “ Nee hoor, die stoppen echt nooit met vliegen..”.

En toen las ik het op Facebook.
KLM en Tui stopten met vliegen met passagiers naar Curacao.
KLM vloog alleen nog naar Curacao met goederen en naar Nederland mochten wel passagiers mee.
Ik weet het gevoel nog. Ik voelde mij verslagen. Zo overdonderd. Dat kan toch niet. Hoe dan?
Zo onwerkelijk allemaal.

En onze vakantie in april dan? We zouden logeren in een oppashuis in Zoetermeer. De eigenaar zou naar Frankrijk op vakantie gaan met zijn caravan. Kon hij wel gaan? We konden wel naar Nederland vliegen, maar kwamen we dan weer terug? En mijn neef en zijn vriendin konden ook niet komen. Die vakantie van ons ging dus niet door, en die van mijn neef en zijn vriendin ook niet. Balen.

Corona, geen social media, geen business

Social media in Corona tijd

Voor onze makelaarsbusiness had het ook impact. Mensen konden, wilden en durfden niet meer te verhuizen. Huurders uit Nederland konden niet meer naar Curacao komen om in het huis te gaan wonen dat ze wilden huren. Door de lockdown konden de mensen die al op Curacao woonden niet meer verhuizen, ze mochten de straat niet meer op. Het ene na het andere contract werd geannuleerd. De omzet was zo goed als nul. We hadden spaargeld, ja voor Nederland. Om een auto van te kopen en meubels. Niet om al direct op te maken. Maar het was niet anders.

De klanten van Digital Dushi op Curacao hadden ook geen business meer. Ik had een paar appartementen complexen en een restaurant als klant. Er kon niemand meer komen, dus mijn social media service werd stopgezet. Logisch ook.

Sinds juni wonen we nu in Nederland, met telkens andere maatregelen. Het is nog niet voorbij. Maar hoe kunnen we er toch het beste van maken?

Jouw klant is nu online actief

Veel businesses hebben het zwaar. Er wordt geadviseerd om thuis te blijven. Veel, heel veel mensen zitten nu eigenlijk een beetje te Facebooken of Instagrammen. Lekker te scrollen op zoek naar iets leuks en ze kopen iets online. De online winkels in Nederland doen hele goede zaken. Veel mensen pakken eerder hun mobiel om even te scrollen, voor de fun. Ze zijn dus heel actief op social media, juist nu in Corona tijd.

In Nederland heeft Facebook ongeveer 10 miljoen gebruikers, waarvan ongeveer 7 miljoen die gemiddeld een uur per dag op Facebook actief zijn. Dat is best wel wat he? En dat op een totaal inwoners aantal van 17,5 miljoen. Er zijn ongeveer 1 miljoen kinderen onder de 5 jaar en ongeveer 1 miljoen ouderen boven de 90. Laten we zeggen dat die minimaal gebruik maken van Facebook. (https://www.marketingfacts.nl/berichten/social-media-in-nederland-2020).

Dan bestaat er natuurlijk ook nog o.a. Instagram, Linkedin, Twitter, Whatsapp, Tiktok en Snapchat als social media kanalen. De kans dat jouw klant zeker nu op een sociaal medium actief is, is echt heel groot. Online marketing en social media zijn dus nu juist belangrijker dan ooit!

Welke social media berichten kan je nu plaatsen?

Laat social media dus nu niet links liggen, omdat je baalt, maar zet je schouders eronder en ga ervoor. Hoe moeilijk het ook is. En vooral: blijf zoveel mogelijk positief!

Positief, maar benoem de crisis wel en toon medeleven naar andere ondernemers die het zwaar hebben. Ik zie soms berichten waar ondernemers doen alsof er niets aan de hand is. Ik zie TV commercials over films waarin ze aangeven dat deze films dezelfde week nog in de bioscoop komen, terwijl er net is gezegd dat de bioscopen dicht moeten… We kunnen er niet om heen, je kunt niet doen alsof het er niet is, maar maak er het beste van. Hieronder enkele contentideeën tijdens een lockdown.

 1. Maak foto’s en video’s van wat er nu allemaal speelt in jouw bedrijf. Behind the scenes beelden werken altijd goed. Je betrekt je klanten bij jouw bedrijf, ze leven met je mee. Ook al heb je je dag niet, dat kan. Dat mag je ook delen. Wat doe je nu, nu je het misschien het rustiger hebt of dicht bent? Heb je speciale Corona maatregelen getroffen of heb je een ander aanbod? Een dag uit het leven van… Maak er een foto van of vertel erover in een video.
 2. Laat je medewerkers vertellen in een video wat zij er van vinden en hoe graag zij weer willen dat het weer als vanouds wordt. Wat zij zo leuk vinden aan hun werk en waarom zij misschien sparen.
 3. Plaats foto’s van hoe het was en hoe leuk het zou zijn als er weer veel klanten zouden komen. Throw back time foto’s.
 4. Deel een fijne review en een foto van een klant over je bedrijf. Ook als is deze wat ouder, het is wel fijn positief.
 5. Koester de klanten die je nog wel hebt, je vaste trouwe fans. Zet deze extra in het zonnetje. Vraag of zij iets leuks over je bedrijf willen zeggen op video of in een tekst.
 6. Verklap een recept of een DIY, zodat je klanten dit nu thuis kunnen doen. Maak een video van een online workshop hoe je iets maakt of repareert. Vrienden van ons met een autoverhuurbedrijf hebben een video houtbewerking gemaakt en plaatsen regelmatig beelden hoe zij een auto opknappen of repareren.
 7. Plaats een leuke actie of een raadspel waar je klanten iets kunnen winnen. Jouw fans zitten ook thuis en kunnen wel wat afleiding gebruiken.
 8. Verkoop tegoedbonnen voor als je straks weer open mag. Veel klanten willen de ondernemers juist nu steunen.
 9. Maak selfies of beelden met je medewerkers voor social media. Je hebt er nu tijd voor, en je kunt ze later heel goed gebruiken.
 10. Hou moed, ook al is het moeilijk. Wees blij met elke kleine stap in de goede richting.
 11. Tenslotte: hou social media te vriend. Denk aan het algoritme. Facebook en Instagram houden van jou als jij ook van hen houdt. Je beelden worden aan meer mensen getoond als je actief blijft. Als je een paar maanden stopt, ben je weer terug bij af. Dan word je vergeten en kan je weer opnieuw beginnen op social media. Dat is toch zonde.

Veel bedrijven hebben hun social media advertenties stop gezet. Wist je dat de tarieven zeker in de zomer voor Facebook advertenties heel laag waren (want minder concurrentie)? Bij een klant had ik nu zelfs een advertentie lopen met maar 0,004 USD per klik. In december waren de tarieven weer wat hoger, door Black Friday, Sinterklaas en Kerst. Maar de verwachting is dat de tarieven in januari weer gaan dalen.

Eigenlijk moet je dus nu in Corona tijd juist wel je social media berichten maken en adverteren. Zodat je klanten je niet vergeten. Zodat ze als deze gekke tijd over is, gelijk weer bij je komen. Dat je contact houdt met je klanten. Het sociale van social media is juist nu belangrijk.

Kan je wel wat extra inspiratie gebruiken? Neem even contact op.

Social media uitbesteden

Social media uitbesteden
Wil je je social media uitbesteden?
Neem contact op, dan plannen we een gratis (online) kennismakingsgesprek in!

 

Bewaar deze blog op Pinterest:

Digital Dushi 12 1