Social media inspiratie… Lastig he? 7 tips

“Waar haal ik toch die social media inspiratie vandaan voor steeds nieuwe berichten?” Het is een van meest gehoorde opmerkingen die ik hoor. Het is ook lastig als je niet echt een schrijver bent. Telkens iets nieuws, creatiefs bedenken voor je bericht.

Social media inspiratie om telkens iets nieuws te schrijven op . Het is misschien nog wel het moeilijkste van alles. Ik hoor het vaker: “ik zou na een maand al niet meer weten wat ik moet schrijven”. Tja, je moet er wel gevoel voor hebben, het moet in je zitten.

Het helpt gewoon ook heel erg om creatief te zijn, outside the box te denken (dat klinkt heerlijk cliché), net even anders dan een ander te zijn, veel te spieken bij je concurrenten en succesvolle accounts, en heel veel te oefenen. En het is heel fijn als iets gewoon al in je zit. Dan heb je het gewoon. Noem het maar een talent, al klinkt dat wel heel erg “Holland got talent”… Maar je snapt het vast wel.

Geef de moed dus nog niet op! Met onderstaande tips kan jij ook regelmatig een nieuw Facebook of Instagram bericht maken. Maak er echt even tijd voor, en ga het gewoon doen.  Het zal echt niet in een keer een makkie worden, maar het helpt je zeker!

Voordat je gaat brainstormen: hou altijd je ideale klant en je business in je hoofd. Je schrijft voor je doelgroep, niet omdat jij dat zo’n leuk onderwerp vindt. Kan jouw ideale klant dit onderwerp waarderen, heeft het onderwerp een link met je business, leert hij jouw bedrijf hierdoor beter kennen en zal hij uiteindelijk bij jou gaan kopen? Of jaag je hem nu juist weg door dit te plaatsen…

Dan gaan we nu weer verder!

1. Pinterest

Heb je al een Pinterest account? Ga deze dan nu gelijk even aanmaken. Het is gratis. Pinterest wordt vaak genoemd als een social medium, maar is eigenlijk een zoekmachine. Je kunt pins (afbeeldingen, vaak met link) zoeken en bewaren. Het is echt een brok inspiratie: er staan zowel Nederlandse als Engelstalige (en heel veel anderstalige) pins met berichten op. Er is over bijna elk onderwerp wel een pin gemaakt. Vaak kan je doorklikken naar de bijbehorende website.  Er zijn vast en zeker ook pins over het onderwerp waar jij over wil schrijven. Vergelijk het maar met een groot prikbord met allemaal plaatjes die jij wil bewaren.

Vergeet ook niet op quotes over je onderwerp te zoeken, die zijn er ook zoveel te vinden. Een hele leuke afwisseling tussen je foto’s. Je kunt een quote ook kopiëren en op een eigen achtergrond zetten, in jouw branding.  Dat past leuker bij de rest van je berichten.

Een gevaar van Pinterest: het is verslavend. Voordat je het weet, verdwaal je tussen de lekkerste recepten en interieur foto’s…. Ik weet er alles van.

Volg mijn account op Pinterest voor leuke social media tips en weetjes: https://nl.pinterest.com/digitaldushi

2. Mindmap

Maak een mindmap op een groot blad. Wat is een mindmap? Je kunt zelf een mindmap maken op een groot papier. Zet jouw onderwerp in het midden en bedenk deelonderwerpen die je daar om heen zet. Om je deelonderwerp zet je weer deelonderwerpen en zo ga je verder. Je kunt er ook afbeeldingen bij plakken. Het wordt een soort wolk van woorden, met kleine woorden er om heen.

Het is ideaal om te brainstormen en onderwerpen te vinden om een bericht over te schrijven. Hieronder een voorbeeld van een mindmap over social media. Natuurlijk kan je deze ook veel uitgebreider maken. Een mindmap kan je ook in Canva maken, als je deze liever digitaal maakt, er zijn veel sjablonen voor te vinden.

Mindmap

3. Facebook groepen

Kijk in de Facebook groepen waar jouw doelgroep actief is en kijk welke vragen jouw doelgroep stelt. Of nog leuker: maak een eigen Facebook groep aan voor jouw doelgroep. Waar lopen zij tegen aan, waar willen zij meer info over? Wat speelt er op dit moment? Welk onderwerp is hot? Maak berichten op social media waarin je die vragen beantwoordt en die onderwerpen bespreekt.

4. Je blog, je webshop of een gedeelte van je website

Heb je een webshop? Zet dan een product of merk in het zonnetje. Hoe is het gemaakt, waarom is het zo fijn? Waarom heb je voor dat merk gekozen in jouw webshop? Hoe moeten je klanten je producten onderhouden? Welk artikel is jouw favoriet?

Schrijf je blogs? Dan kan je van een blog op je website vaak meerdere social media berichten maken. Knip je blog in stukjes of geef voorbeelden. Heb je een blog met veel tips geschreven? Maak dan een serie social media berichten waar je in ieder bericht een tip bespreekt.

Stel je op je website je personeel voor? Maak hier afzonderlijke social media berichten van. Deze kan je best weer eens herhalen, want je krijgt ook telkens nieuwe volgers die jou en je bedrijf nog niet kennen.

5. Maak persoonlijke berichten

Waarom doe jij wat je doet, wat is je passie, waar werk je, heb je een gezin, heb je huisdieren, deel herinneringen. Jouw zakelijke social media mag best persoonlijk zijn. Ik zou zeggen: juist! Dan kunnen jouw potentiële klanten jou goed leren kennen, jou gaan vertrouwen en dan gaan ze uiteindelijk bij je kopen. Je kent allemaal wel die websites waar je niet eens een adres kan vinden, omdat ze alle artikelen rechtstreeks uit China laten komen en bij jou laten bezorgen. Je ziet deze websites wel eens voorbij komen bij de Rijdende Rechter bijvoorbeeld. Nergens op die website zie je een naam van de eigenaar of iets persoonlijks staan. Dat wekt toch geen vertrouwen…

6. Recycle!

Heb je vorig jaar een heel goed social media bericht geplaatst, dat heel goed gewaardeerd werd? Plaats die gerust nog een keer! Je kunt er eventueel een andere foto bij plaatsen of de tekst iets aanpassen, maar dat hoeft niet eens. Je hebt nieuwe volgers die dat bericht nog niet gelezen hebben, en door het algoritme hebben veel van je oudere volgers het bericht waarschijnlijk ook niet eens gezien. Recycle en bespaar tijd!

7. Actualiteit

Heb je iets op het nieuws gezien, in een TV programma of in de krant wat met jouw business te maken heeft? Schrijf daar dan een bericht over. Je kunt hiervoor ook Google Alerts (Google meldingen) gebruiken. Dit is een gratis service van Google. Je stelt een alert in op een zoekterm, en je krijgt dan een mail als Google er een recent nieuwsbericht over heeft gevonden. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste zoekresultaten in Google op basis van de door jou ingestelde zoekwoorden. Heel handig!

 

Nu 100 inspiratie ideeën voor jouw social media voor 5,99 euro!

Speciaal voor jou hebben we 100 ideeën voor jouw social media opgeschreven in een e-book. Ideeën voor onderwerpen, als een spiekbriefje als je het even niet meer weet. Klik hier om je e-book te bestellen.

 

Vond je deze blog interessant?
Deel deze op Facebook, Pinterest of Linkedin met de knoppen hieronder.

Social media uitbesteden

 

Social media uitbesteden

Wil je je social media uitbesteden?
Neem contact op, dan plannen we een gratis (online) kennismakingsgesprek in!

Vond je deze blog met deze handige tips voor je social media inspirerend? Word lid van de Facebookgroep Durf te vragen over starten met social media !

 

 

Inspiratie