Heb jij nog wel onbetaald dus organisch bereik op Facebook?
Stel er is een kleine krant. Deze krant heeft 10 journalisten die elke dag ieder een artikel schrijven. Dat past makkelijk in die krant. De lezers van die krant zien dus elke dag de 10 artikelen van de 10 journalisten.
De artikelen worden goed gelezen, de krant wordt populair. Zo populair dat er wel meer journalisten voor de krant willen werken, wel 100. Die 100 journalisten willen ook elke dag een artikel schrijven. Maar er passen geen 100 artikelen in die krant. Het is maar een kleine krant. Hoe nu verder?
De krant besluit om een onderzoek te doen.
De krant gaat kijken welke van de 100 journalisten nu de populairste is en welke artikelen het meest gewaardeerd worden door de lezers. Die 10 artikelen worden geplaatst en krijgen de lezers van de krant te zien.
Zo ongeveer werkt het ook op social media
Zie bijvoorbeeld Facebook als een krant.
Als je maar 10 Facebook vrienden hebt, of maar 10 Facebookpagina’s liket, zie je berichten van die 10 vrienden of pagina’s. Want dat past best allemaal onder elkaar in de newsfeed.
Like je heel veel pagina’s, groepen en heb je veel vrienden die regelmatig een bericht plaatsen, dan past dat simpelweg niet allemaal onder elkaar in jouw newsfeed. Facebook moet een keuze maken. Dat noemen ze een algoritme. Maar 5 tot 10% van je vrienden of volgers krijgen jouw berichten te zien.
Facebook bekijkt op welke berichten van welke accounts jij veel reageert, welke berichten jij veel liket en waar je op klikt. Berichten van die accounts krijg jij meer te zien. Want blijkbaar ligt daar jouw interesse. Zo kan het zijn dat je van sommige vrienden en van sommige Facebook pagina‘s bijna nooit berichten in je newsfeed ziet. Plaatsen zij niets? Jawel hoor. Maar het past gewoon niet.
Totdat je die accounts zelf even opzoekt en gaat reageren op hun berichten. Dan is de kans groot dat ze weer in je newsfeed komen.
Een paar jaar geleden deed ik veel vrijwilligerswerk voor de zwerfdieren op Curacao. Daar lag op dat moment mijn interesse. Ik reageerde veel op berichten op sites over dat onderwerp. Bijna mijn hele newsfeed ging over zwerfdieren. Ik sprak een kennis, en die vroeg mij of er nu echt wel zo veel zwerfdieren waren. Hij zag er namelijk nooit iets over op social media.
Nu een paar jaar later ben ik meer geïnteresseerd in social media, website, SEO en online marketing. Je raadt het al: mijn newsfeed staat er vol mee. Zijn er geen berichten over zwerfdieren meer? Jawel. Maar mijn interesses zijn veranderd, en Facebook weet dat. Ook binnen jouw interesse zal je echt niet alle berichten zien. Alleen de beste. Waar het meest op gereageerd wordt.
Hoe kan het nu dat dat ene bericht zo goed bekeken wordt
Hoe kan het nu dat dat ene bericht zo goed bekeken wordt, en dat dat andere bericht telkens genegeerd wordt. Niemand die het liket of erop reageert. Het wordt gewoon doorgescrolled. En weg is het… Want: niet populair genoeg, dus weinig bereik. Net als die artikelen in de krant.
“Dat zal dan wel door dat algoritme komen”
“Ach, Facebook geeft bedrijven nu echt weinig bereik meer. Zie je wel.”
“Social media werkt gewoon niet meer….”
Ik kreeg laatst op een reactie op een bericht van mij. Dat ik toch zeker ook wel advertenties plaatste en funnels maakte, want van organisch (dus onbetaald) bereik op Facebook moet je het toch niet meer hebben..
Dan kijk ik even naar mijn statistieken, en zie dat mijn berichten voor Digital Dushi echt wel een groot bereik krijgen. En ook de berichten van ons makelaarskantoor waar ik dagelijks 3 Facebook berichten voor plaats.
Natuurlijk zijn advertenties heel goed om snel een groot bereik te krijgen. Mijn advertenties worden goed bekeken en hebben zeker resultaat. En funnels werken prima. Maar niet voor elk bedrijf. Niet alle klanten zitten op mailtjes te wachten. Ook al klinkt die theorie nog zo mooi.
Onbetaalde berichten en dus organisch bereik op Facebook werken echt nog steeds.
Als je maar weet hoe. Dat speelt zeker mee. De kwaliteit van je berichten. Maak jij top berichten waar goed op gereageerd wordt, die veel geliket worden en zelfs gedeeld worden? Dan geeft Facebook jouw bericht ook een plekje.
Wil je je social media uitbesteden?
Neem contact op, dan plannen we een gratis (online) kennismakingsgesprek in!
Bewaar deze blog op Pinterest: