De beste 10 vragen over een Facebook bedrijfspagina aanmaken

Sommige (startende) ondernemers krijgen van het idee van het starten met een Facebook pagina al de kriebels.
“Hoe dan?”
“En krijg ik het dan niet ineens heel druk?”
“Maar ik ben nog niet ingeschreven bij de KVK..”
“En ik ben er helemaal nog niet klaar voor….”
Ze stellen het nog maar even uit.

Ik hoor deze opmerkingen heel vaak. Van startende ondernemers, maar ook van ondernemers die al een tijdje bezig zijn en ook zonder social media al business hebben. Via hun website, via via, mond tot mond reclame, offline marketing, terugkerende klanten of via kanalen als Micazu, Airbnb of Marktplaats.

Social Media is geen verplichting natuurlijk

Facebook bedrijfspagina aanmaken

Huh? En dat zegt Digital Dushi? O ja hoor. Niets moet. Een hele eye opener misschien. Maar het is echt zo. Heb jij klanten en ben je tevreden hoe het nu gaat, zonder Facebook of Instagram berichten? Vind jij social media gewoon niet fijn? Niet aan beginnen dan. Niets moet, echt. Doe vooral waar jij je comfortabel bij voelt. Anders werkt het echt niet. Je kunt het wel gewoon proberen en kijken of je het echt niet leuk vindt, en eventueel dan stoppen.

Of dan kan je je social media uit besteden. Ik doe het graag voor je. Het kost je veel minder tijd, en ik heb er wel lol in.

10 veelgestelde vragen over een Facebook bedrijfspagina aanmaken

Hieronder 10 veelgestelde vragen over het starten met een Facebook pagina. Vragen over Facebook die ik van klanten heb gekregen en die ik veel online voorbij zie komen.

1. Waarom heb ik een Facebook pagina nodig, ik heb toch al een privé Facebook account?

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen een Facebook pagina en een privé account. Een van de belangrijkste verschillen vind ik dat een Facebook pagina statistieken heeft. Zo kan je zien hoeveel mensen je berichten hebben gezien, hoeveel er gereageerd is, maar ook wanneer jouw fans online zijn. Hele nuttige info!

Verder heeft een Facebook pagina fans of likers in plaats van de vrienden bij een privé account. Fans of Likers zien alleen de berichten van de Facebook pagina, de beheerders van de Facebook pagina zien niet de berichten van de fans. Het gaat dus 1 kant op. Dit in tegenstelling tot Facebook vrienden: dit is 2 richtingsverkeer. Beide vrienden zien elkaars berichten.

Met een Facebook pagina kan je betaalde advertenties plaatsen. Met een betaalde advertenties kan je heel gericht aan geven aan welke doelgroep je wilt dat Facebook jouw bericht laat zien. Je kunt verschillende doelstellingen en doelgroepen kiezen. Heel effectief.

Ik lees de laatste tijd dat sommige ondernemers de voorkeur geven om hun privé account zakelijk te gebruiken, omdat Facebook de privé accounts eigenlijk steeds meer voorrang geeft in het algoritme. Dit kan bijvoorbeeld als je coach bent, heel fijn zijn. Maar je kunt dan dus niet adverteren, en je ziet ook de statistieken niet.

2. Instagram of Facebook of beide?

Wat moet je nu kiezen: Facebook of Instagram? Om die keuze te maken, is het belangrijk om je af te vragen waar jouw doelgroep zit. En niet onbelangrijk: welk medium vind jij het fijnste werken. Facebook en Instagram zijn beide net even anders. Op Facebook kan je gemakkelijk linkjes delen of een bericht plaatsen zonder foto.

Op Instagram gaat het echt om de afbeelding en gebruik je hashtags. Je kunt ook beide kiezen, en voor beide een andere invalshoek nemen. Zo zijn mijn Instagram berichten net even wat persoonlijker dan mijn berichten op Facebook.

Op Facebook en Instagram hetzelfde bericht plaatsen kan ook, en wordt veel gedaan. Ik ben er zelf geen voorstander van, omdat je misschien fans hebt die fan zijn van zowel jouw Facebook als Instagram account. Zij zien je berichten dus dubbel.

Het is een keuze, doe waar jij je goed bij voelt. Je kunt ook beginnen met gelijke berichten op Facebook en Instagram en kijken op welke medium je de meeste reacties krijgt. Dan kan je daarna altijd nog je berichten differentiëren.

3. Moet ik bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan?

Nee, dat hoeft zeker niet. Er zijn ook veel Facebook pagina’s over hobby’s, bijvoorbeeld over koken, recepten, dieren, reistips etc. Deze beheerders zijn niet ingeschreven bij de KVK en zullen dat misschien ook nooit doen. Het blijft vaak een hobby. Wil jij een Facebook pagina starten voor je startende bedrijf, dan is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel ook geen verplichting.

Wil je weten wanneer je nu moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel, kijk dan even op hun website.

4. Wanneer kan ik een Facebook bedrijfspagina aanmaken?

Je kunt al ruim voordat je een echt bedrijf begint, starten met een Facebook pagina. Dat kan heel handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld al kennis gaan delen, en zo een fanbase gaan opbouwen. Fans gaan je volgen, omdat ze jouw informatie interessant vinden, en vinden dat jij deskundig bent.

Stel dat je later na je studie een praktijk wil starten als voedingscoach en je weet er nu al veel over te vertellen. Start dan al met jouw kennis te delen, maak eventueel gratis E-books of geef gratis webinars. Als jij klaar bent om klanten te coachen en je hebt je officieel ingeschreven, heb je al aardig wat volgers die jou vertrouwen, en die graag ook betaald door jou geholpen willen worden.

5. Kan ik de naam van mijn Facebook pagina wijzigen?

Ja, dat kan.  Wil je al een Facebook pagina starten, maar ben je nog niet zeker over de naam, kan je die later ook nog aanpassen. Maar… in het verleden is de procedure door Facebook al een paar gewijzigd, het kan dus zo ook weer anders worden.

Je Facebook pagina heeft een gebruikersnaam, een naam en een URL, zie ook onderstaande afbeeldingen. Je gebruikersnaam wordt ook gebruikt voor de URL, je link naar je Facebook pagina.

Facebook Pagina gebruikersnaam

In bovenstaand voorbeeld zie je dat mijn gebruikersnaam “digitaldushi” is. Je kunt deze gebruikersnaam wijzigen, maar dan wijzigt de URL dus ook.

Facebook Pagina URL

Dit betekent dat al je oude linkjes naar je Facebook pagina niet meer werken, links op je website, je visitekaartjes, in oude Facebook berichten, en waar je ooit je linkje verder hebt vermeld… Dat is waarschijnlijk niet wat je wilt. Ik zou het dus afraden om je gebruikersnaam te wijzigen. Bedenk dus bij het aanmaken van je Facebook pagina goed welke gebruikersnaam je wil gebruiken.

Facebook Pagina Naam

De naam van mijn Facebook pagina is “Digital Dushi – Social Media Maatwerk Marketing”. Waarom heb ik de naam nu gewijzigd en dus langer gemaakt? Omdat mijn Facebook pagina dan ook gevonden wordt met de trefwoorden “Social Media”en “Marketing”.

De pagina kan op deze trefwoorden gevonden worden, zowel in Facebook zelf als in Google. Heel handig dus! Ook komt deze naam bij elk bericht en elke reactie van mijn pagina te staan. Zo is het in een keer duidelijk dat het bij mijn bedrijf om social media en marketing draait.

De naam van je Facebook pagina kan je wel aanpassen. Het duurt echter enkele dagen voordat Facebook dit goedkeurt, en in die tijd kan je de naam niet weer wijzigen, net als 7 dagen na de goedkeuring. Ook zijn er een aantal restricties voor de naam.

Zo kan je bijvoorbeeld alleen als beheerder de naam wijzigen, de naam mag niet alleen een algemene term zijn en in de naam mag je niet de termen “Facebook” of “Official” gebruiken.

In het verleden had Facebook de regel dat de naam maar 1 keer gewijzigd kan worden. Nu is dit niet meer, maar de regels van Facebook wijzigen nog wel eens, dus deze regel kan ook zo weer terugkomen. Wees dus voorzichtig.

6. Moet ik echt zelf op de foto?

Facebook is een sociaal medium en de naam “Face”-book is ook niet zomaar uit de lucht komen vallen.. Het gaat om mensen. Jouw klanten willen weten met wie zij zaken gaan doen. Als zij alleen jouw producten zien, hebben ze echt geen idee wie er achter die Facebook pagina zit.

Vergelijk het maar met een website zonder adres of telefoonnummer. Dat komt niet zo betrouwbaar over, en je ziet dit soort sites vaak in programma’s als Kassa of Opgelicht voorbij komen.

Wees open met je klanten, laat jezelf zien. Dat schept vertrouwen en dan zullen jouw klanten eerder bij jou gaan kopen. Zet jezelf op de foto met een selfie, laat je partner, buurvrouw of tante een foto van je maken of boek eens een fotosessie van een fotograaf. Bouw een fotobestand op, dan heb je altijd een foto beschikbaar.

7. Hoe vaak moet ik posten?

Er zijn veel studies gedaan naar de vraag hoe vaak je nu een bericht moet plaatsen op Facebook, wat werkt nu het meest effectief? Gemiddeld komt er ongeveer 1 x per dag uit de onderzoeken. Een Facebook bericht dus per dag. Dat lijkt heel veel. Ik krijg vaak de vraag of het dan niet spammerig over komt. Dat ligt er natuurlijk aan wat je plaatst.

Zo zie ik elke dag Facebook berichten van een dames kledingzaak voorbij komen, soms meerdere per dag zelfs. En ik vind die kleding leuk, dus ik vind dat prima. Van andere bedrijven die maar in hoofdletters schrijven dat ik vooral daar moet KOPEN of BOEKEN, vind ik het minder als ik iedere dag die berichten zie.

Kijk ook waar je zelf comfortabel bij voelt. Posten om te posten is geen goed idee, maak alleen berichten die echt goed zijn, die jouw fans echt kunnen waarderen. Als je bijvoorbeeld 3 keer in de week echt hele toffe berichten plaatst waar jouw fans heel gelukkig van worden, zou ik dat zeker doen.

8. Wat moet ik dan posten?

Deze vraag hoor ik eigenlijk het meeste: wat moet ik dan plaatsen op Facebook? Een visverkoper vroeg mij wel eens wat zij nu toch op Facebook kon plaatsen. “Elke dag een foto van een haring? Dat is toch saai?”

We gingen samen even brainstormen. Ik gaf haar ideeën voor haar berichten. In 10 minuten had ik al 20 ideeën. Een video van het marineren en bakken van de kibbeling, het klaarmaken van de haring, een foto van die kleine jongen die elke week geniet van zijn bakkie kibbeling. Ik zag een glinstering in haar ogen. Wow, zo kan het dus ook!

Wees dus creatief. Enkele voorbeelden: behind the scenes (wat doe jij nu verder aan je business, wat zien je klanten niet, een kijkje in de keuken), waarom doe je wat doet, wie ben jij als ondernemer, heb je een gezin, heb je huisdieren, wat is er zo speciaal aan jouw bedrijf, waarom ben jij anders dan je concurrent etc.

Digital Dushi houdt van persoonlijke berichten, dit wekt vertrouwen bij je klanten. Ook jouw verjaardag, een verhuizing of een andere speciale gelegenheid mag gedeeld worden. Je klanten gaan met je meeleven, en gaan jou de business gunnen.

Bestel het e-book met 100 contentideeën, dan heb je altijd inspiratie. Klik hier.

9. Hoe krijg ik mijn eerste volgers?

Jouw familie, vrienden en kennissen zullen waarschijnlijk jouw eerste volgers worden. Je kunt je Facebook vrienden uitnodigen om jouw Facebook pagina leuk te gaan vinden, en ik zou dat zeker doen. Vraag of zij ook een keer een bericht willen delen. Dan zien hun Facebook vrienden ook jouw berichten en kan het aantal fans als een olievlek steeds groter worden.

Een andere optie is om je berichten te delen in relevante Facebook groepen. Let er wel op dat dit mag, het is ook weer zonde als je bericht gelijk verwijderd wordt, of in het ergste geval dat jij geblokkeerd wordt in de groep.

Tenslotte kan je ook adverteren om wat sneller meer volgers te krijgen.

Het is geen wedstrijd om zo snel mogelijk zo veel mogelijk volgers te krijgen. Je kunt zelfs volgers kopen (niet doen… nee echt niet). Maar het gaat er om dat jij volgers krijgt die echt geïnteresseerd zijn in jouw product, die later bij jou willen gaan kopen. Als jij 300 echte fans hebt… koester die vooral. Dat is veel beter dan 1000 fans die totaal niet geïnteresseerd zijn.

10. Krijg ik het dan niet in een keer te druk?

Geloof me. Echt niet. Je bouwt die Facebook pagina langzaam op. Het is een heel proces. Jouw fans moeten jouw Facebook pagina nog eerst zien te vinden. Vervolgens gaan ze je leuk vinden, ze gaan je volgen, en uiteindelijk bij je kopen. Dan ben je heel wat tijd verder. Gewoon gaan beginnen dus!

 

Social media uitbesteden

Social media uitbesteden
Wil je je social media uitbesteden?
Neem contact op, dan plannen we een gratis (online) kennismakingsgesprek in!

 

 

Bewaar deze blog op Pinterest:

Facebook bedrijfspagina aanmaken